بهترین مشاور انتخاب رشته کنکور | مهمترین نکات در هنگام انتخاب رشته

تاریخ آخرین بروزرسانی: 13 مهر 1402
امتیاز بچه ها به این صفحه:
4.6/5

شاید همتون شنیده باشین که: “نیمه دوم، نیمه مربی هاست!”. این شبه ضرب المثل، اهمیت داشتن یک Coach و مربی رو به شما نشون میده. انتخاب رشته کنکور هم، دقیقا شبیه نیمه دوم بازی شماست و مربی شما، همون مشاور کنکور شما هست! نیمه اولی که با تحصیل و آزمون سراسری شما یعنی کنکور شروع شد، و حالا در نیمه دوم وقتشه تا پرونده کنکور رو یکسره کنی.

اهمیت کمک گرفتن از یک مشاور انتخاب رشته کنکور، این هست که مسیر زندگی و آینده شغلی شما به اون وابسته هست! و یک اشتباه در این مسیر، میتونه یک عمر پشیمونی رو برای شما به ارمغان بیاره؛ چرا که کار کردن در شغلی که دوستش ندارین، اونم هرروز، مصداق خود جهنم هست. پس این کار نفس گیر رو، به کمک بهترین مشاور تحصیلی برای انتخاب رشته انجام بده.

همونطور که توی ویدیوی بالا دیدین، مهندس استبصاری شخص خاصی رو برای مشاوره تحصیلی پیشنهاد نمیکنن، و میگن این شخص میتونه حتی برادر یا خواهر بزرگتر شما، پدر یا مادر و هرکس دیگه ای باشه! اما دقت کنید که، ایشون این حرف رو برای کسانی میزنن که اعتقادی به مشاوران کنکور ندارن میگن؛ و طبیعی هست که پدر و مادر و برادر و خواهر شما، احتمالا دانش کافی رو برای مشورت درباره تعیین رشته دانشگاهی نداشته باشند.
پس درسته که شما میتونین هرکسی رو به عنوان مشاور درنظر بگیرین، اما انتخاب درست تر این هست که یک مشاور حرفه ای رو انتخاب کنین، تا شما رو به قهرمانی برسونه.

فهرست مطالب

یک مشاور انتخاب رشته خوب چه ویژگی هایی داره؟

مشاوری که انتخاب میکنید، تاثیر بسزایی روی نتیجه انتخاب رشته شما داره! اگه مشاور خوبی رو انتخاب کرده باشید، شما رو به خوبی در مسیر انتخاب رشته تون راهنمایی میکنه، و نکات ریز و درشتی که شاید به اون ها کم توجهی کنید رو به شما گوشزد میکنه، تا بتونه شما رو به اون چیزی که میخوایید نزدیک تر کنه.

اما در مقابل، اگه در انتخاب مشاوره تحصیلی انتخاب رشته اشتباه کنید، و فرد نامناسبی رو به عنوان مشاور برای این انتخاب سرنوشت ساز انتخاب کنید، قطعا ضرر میکنید، و به چیزی که لایقش بودید نمیرسید! پس لازمه مشاوری رو انتخاب کنید، که از ویژگی هایی که پایین تر بیان میکنیم، برخوردار باشه:

اطلاعات کافی از تمامی رشته ها داشته باشه

از ویژگی های برجسته ای که لازم هستش که مشاور شما دارا باشه، این هست که در ارتباط با تمامی رشته ها، اطلاعات مفیدی داشته باشه؛ و زیر و بم اون ها رو بدونه تا بتونه خودش رو در این عرصه به عنوان بهترین مشاور انتخاب رشته کنکور معرفی کنه.

برای مثال یک مشاور حرفه ای و باتجربه در انتخاب رشته، باید از تفاوت هایی که بین رشته های بهداشت عمومی و بهداشت حرفه ای وجود داره آگاه باشه؛ همچنین این نکات رو لازمه بدونه که، مثلا رشته هوشبری دوره کارشناسی ارشد نداره و بچه های رشته هوشبری اگه قصد شرکت در آزمون کارشناسی ارشد رو دارن، باید سراغ رشته پرستاری و یا یک رشته دیگه برن.

علاوه بر داشتن فن بیان بالا، شنونده خوبی هم باشه

یک بهترین مشاور در انتخاب رشته در کنکور، کسی است که میتونه مسائلی که در بحث انتخاب رشته وجود دارن، و درک اون ها شاید برای دانش آموز و والدین او کمی سخت باشه رو، با بیان شیوا و ساده تری بیان کنه و از استفاده از کلمات قلمبه سلمبه در توضیحات خود بپرهیزه، تا همه به راحتی متوجه موضوع بحث بشن.

مشاور تحصیلی انتخاب رشته دانشگاه، علاوه بر اینکه باید از فن بیان خوبی برخوردار باشه، باید شنونده خوبی هم باشه، و به صحبت هایی که داوطلب در ارتباط با علایق و مهارت هایش میزنه با دقت گوش بده؛ و با در نظر گرفتن صحبت هایی که دانش آموز پیرامون استعداد ها و توانایی هایش میزنه، به او در انتخاب رشته اش به بهترین نحو یاری برسونه.

مشاور انتخاب رشته باید متعهد و دلسوز باشه

دلسوزی و احساس مسئولیت نسبت به داوطلبانی که به بهترین مشاور برای انتخاب رشته مراجعه میکنن، همواره از ویژگی های مهم یک مشاور انتخاب رشته ایده آل بوده است!

اگر مشاوری که انتخاب میکنید مسئولیت پذیر و دلسوز باشه، شما رو از تمامی نکات کلیدی ریز و درشتی که در بحث انتخاب رشته شما وجود داره مطلع میکنه، تا شما با نگرش بهتری، انتخاب رشته خودتون رو انجام بدید و به رشته ای که دوست دارید برسید.
اما اگه برخلاف این قضیه باشه، و مشاوری که انتخاب میکنید چندان در قبال انتخاب رشته شما احساس مسئولیت نکنه، و فقط به فکر پر کردن جیب خودش باشه، مطمئنا آنچنان که باید و شاید به انتخاب رشته شما تعهد نداره، و همین موضوع باعث میشه شما رو به اندازه کافی در این مسیر راهنمایی نکنه، و شما یک انتخاب رشته ضعیف داشته باشید!

دارای سابقه درخشان باشه

هنگامی که قراره فردی رو به عنوان مشاور انتخاب رشته کنکور خودتون انتخاب کنید، توصیه میشه به کارنامه او در این حوزه توجه لازم رو داشته باشید؛ بررسی و پرس جو کنید که مشاور مدنظرتون تا حالا با چه تعداد از داوطلبان برای انتخاب رشتشون همکاری داشته، و اینکه آیا تجربه موفقی رقم خورده و یا نه.

مطمئنا هر چه سابقه مشاور مدنظرتون بیشتر باشه، و با افراد بیشتری در بحث انتخاب رشتشون مورد همکاری داشته باشه، به مراتب از تجربه و مهارت بالاتری برخوردار هستش، و میشه به عنوان یک مشاور کارکشته بهش اعتماد کرد.

چرا داشتن مشاور برای انتخاب رشته اهمیت ویژه داره؟

انتخاب رشته به دلایل بسیاری از اهمیت و حساسیت بالایی برخوردار هستش، چرا که تاثیر مستقیمی بر روی آینده شغلی فرد داره و اگه این انتخاب مهم خودسرانه و بدون مشورت گرفتن از افراد متخصص و خبره در این حوزه صورت بگیره، نهایتا باعث میشه که داوطلب به رشته ای که به اون علاقه داشته و استعداد ها و مهارت هایش با اون رشته سازگار بوده، نرسه و از تحصیل در رشته ای که الان در اون مشغول هستش لذت نبره.

مشاور انتخاب رشته قطعا دید و نگرش بالاتری نسبت به شما به این موضوع حساس داره، و با در نظر گرفتن مسائل مختلفی مثل علایق، مهارت ها، رتبه و سهمیه های شما بهتون کمک میکنه تا بهترین تصمیم ممکن رو برای آیندتون بگیربد.

از این ها گذشته، شما بسیار بسیار برای رتبه و نتیجه ای که به دست آورده اید وقت و هزینه صرف کرده اید، شب بیداری کشیدید، در کلاس های کنکور پر هزینه شرکت کردید و …

پس نباید این همه وقت و هزینه تنها با یک انتخاب رشته ضعیف و نامناسب به هدر بره؛ انتخاب رشته ای که اصلا اصولی به نظر نمیرسه و در اون به اصول مهم انتخاب رشته توجه نشده.

در اینجاست که شما برای خلاصی از این نگرانی ها و مشکلات، به بهترین مشاور انتخاب رشته در کنارتون نیاز دارید، تا با استفاده از دانش و تجربه بالایی که داره، به شما در داشتن یک انتخاب رشته بی نقص و موفق یاری برسونه تا زحمات شما به ثمر بشینه و لبخند رضایت روی چهرتون نقش ببنده.

عواقب انتخاب رشته ناموفق

در صورتی که فرد تنها با تکیه بر خودش و بدون مشورت گیری از افرادی که در این حوزه صاحب تخصص هستن، اقدام به انتخاب رشته کنه، احتمالا با پیامد هایی که پایین تر بیان میکنیم مواجه میشه:

  • عدم شکوفایی استعداد ها
  • افت تحصیلی و بی میلی به درس خوندن
  • لذت نبردن از زندگی
  • عدم رضایت شغلی
  • افسردگی، درجا زدن و کلنجار رفتن مداوم با حسرت های باقی مانده، که ای کاش فلان رشته رو انتخاب کرده بودم، با علایق و مهارت هام سازگار تر بود و …

مواردی که گفته شد از جمله پیامد های منفی عدم مشورت با افراد صاحب نظر این حوزه هست که شما عزیزان تنها با داشتن یک مشاور انتخاب رشته مناسب میتونید از این پیامد های منفی جلوگیری کنید و یک زندگی سراسر شادی و موفقیت داشته باشید.

انتخاب رشته باید براساس ترجیح باشه نه صرف علاقه!

مهم نیست که بخوای خودت انتخاب رشته کنی، یا بری پیش یک مشاور؛ در هرصورت انتخاب رشته شما باید براساس ترجیح صورت بگیره نه فقط علاقه ای که داری. حالا یعنی چی؟ اول اینکه در بین مواردی که زیر هست، اولویت و ترجیح خودتون رو مشخص کنین:

  1. رشته
  2. دانشگاه
  3. علاقه
  4. شهر
  5. امکان شغل یابی
  6. دوری و نزدیکی به محل زندگی
  7. درآمد

اولویت اول شما، باید صد در صد رشته باشه نه هیچ چیز دیگه ای! به هیچ وجه رشته رو فدای دانشگاه یا شهر نکنی. بعد از اینکه رشته رو مشخص کردی، دانشگاه و شهر و علاقه رو هم بذار وسط یک چیزی بین اینها، جوری که نه سیخ بسوزه نه کباب انتخاب کن.

همچنین مهمه که بررسی کنی، رشته ای که قصد ورود بهش رو داری، امکان شغل یابی در ایران یا کشوری که دوست داری بهش مهاجرت کنی رو داره؟ و تا چه میتونی توی اون حرفه استخدام بشی و پیشرفت بکنی؛ و همچنین درآمد خوبی داشته باشه، تا دو روز دیگه بتونی دستت رو توی جیب خودت بذاری و بتونی زندگیت رو بچرخونی.

اگر انتخاب شما بین تهران یا شهرستان ها بود، خب اوکی تهران انتخاب بهتری هست، اما اگر انتخاب شما بین شهرستان ها بود، زیاد گیر نده به شهر خاصی و تا جایی که میتونی، شهر نزدیک خودت رو انتخاب بکن.

اشتباهات رایج + باورهای غلط انتخاب رشته

یکسری اشتباهات رایجی در بین دانش آموزان و بخصوص والدین در هنگام تعیین رشته تحصیلی وجود داره، که میتونه تاثیرات بدی در نتیجه نهایی شغلی و حتی آینده شما داشته باشه! مسلما تعداد این اشتباهات خیلی زیاده و برای مصون موندن از همه اونها، میتونین از مشاوره تحصیلی تلفنی برای انتخاب رشته ما استفاده بکنین؛ اما بعضی از رایج ترین اونهارو اینجا مطرح میکنیم:

  • اشتباه گرفتن شهر ها:
    شاید براتون جالب باشه که هنوز هم عده ای، شهرهای ایران رو با هم اشتباه میگیرن😁 مثلا بیرجند و بجنورد و بروجرد، یا بابل و آمل و زابل؛ شاید نکته کوچیکی بنظر بیاد ولی یک خطای دید ساده و حواس پرتی، میتونه شما رو چند استان جابجا کنه! مثل همین بجنورد که در خراسان شمالی و بیرجند که در خراسان جنوبی هست.
  • تصورات اشتباه درباره شهر ها:
    مثلا هنوز عده ای هستند که فکر میکنن آبادان محل مناسبی نیست چرا که جنگ زده هست! درصورتی که این آبادان دیگه اون آبادان زمان جنگ نیست که خیلی ها تصور میکنن، پر از آوار و خرابی هست؛ و به همین دلیل رشته های خوبی رو که میتونستن توی این دانشگاه قبول بشن فدای رشته ضعیف تری در شهر دیگه ای میکنن.
  • تصورات غلط درباره رشته ها:
    مثلا بعضی بچه های تجربی، دید خوبی نسبت به رشته فوریت های اجتماعی ندارن و یا اون رو با اورژانس یکی میدونن! درصورتی که رشته بسیار خوب با بازارکار 100% هست.
  • نرفتن به سمت رشته هایی که اقبال عمومی سمتش نیست:
    لزوما به این معنا نیست چون بقیه دارن به سمتی میرن، ما هم حتما همون طرفی بریم؛ مثلا اگر همه به سمت فرهنگیان دبیرستان میرن، شما بگین اشکالی نداره من فرهنگیان ابتدایی یا کودکان استثنایی رو انتخاب میکنم تا احتمال قبولی تون هم بالاتر بره.

کد رشته مخفی، دروغ بزرگ انتخاب رشته

اگر جایی دیدی مشاوری داره درباره “کد رشته خاص” یا “کد رشته مخفی” صحبت میکنه، با سرعت غیرمجاز از اونجا فرار کن! چرا که میخواد سرت کلاه بذاره! یادت باشه که در انتخاب رشته هیچ معجزه ای وجود نداره، و یک کار تخصصی و یک علم هست.

توی دفترچه انتخاب رشته سنجش، هیچ کد مخفی وجود نداره؛ اما داستان از این قراره که یک عده سودجو، با نگفتن بخشی از حقیقت، سعی میکنن به شما القا کنن که کد خاصی یا مخفی در کار هست. این نکات از این قراره:

  1. تا روزهای آخر ممکنه سازمان سنجش، یکسری کدها و اصلاحیه ها به دفترچه اضافه کنه که کسی که پیگیر نباشه، ازشون خبری نداره؛ بنابراین هرروز دنبال اصلاحیه های سازمان سنجش باشین.
  2. قضیه سهمیه هیئت علمی هست، که باعث میشه خیلی ها با رتبه پایین، قبولی های خیلی خوبی بدن؛ و مشاوران انتخاب رشته، این قبولی با رتبه پایین رو به عنوان نمونه کار خودشون ارائه میدن، بدون اینکه از سهمیه صحبتی بکنن.
  3. یکسری از مشاوران، دانش آموزان سهمیه 25 درصد رو شناسایی میکنن، و در زمان ثبت نام کنکور بهشون میگن شما این سهمیه رو انتخاب نکنین، و در زمان انتخاب رشته این سهمیه رو اعمال میکنن و میبینین که شخصی با رتبه 20000 قبولی پزشکی میده.

این 3 مورد، مواردی هستند که افراد کلاهبردار و شیاد، به عنوان کد رشته مخفی و یا خاص ازش یاد میکنن؛ و با تبلیغات های گول زننده، دانش آموزان رو به سمت خودشون میکشونن.